Pongrácz Bence a nyolcaddöntőig menetelt a Judo világbajnokságon

Két szép győzelem után a legjobb nyolc közé jutásért gigászi csatában veszített Pongrácz Bence, az Abu-Dzabiban zajló világbajnokság második napjának egyetlen magyar indulója.

A világbajnokság második versenynapján csak egy judósnak szurkolhatunk: a Városi Sportegyesület Dunakeszi Európa-bajnoki bronzérmese, Pongrácz Bence a ciprusiak tehetséges fiataljával, Georgiosz Balardzsisvilivel csapott össze az első mérkőzésén. A magyar versenyző jól tartotta kézben a párharcot, de az végül a ciprusi rossz mozdulatával ért véget: Pongrácz Bence indításakor Balardzsisvili fejjel érkezett a tatamira, önveszélyes technika miatt leléptették.

A legjobb tizenhat közé jutásért az angolaiak Afrika-bajnoka, Edmilson Pedro következett, aki másfél perccel a küzdelmi idő vége előtt meglepte a dunakeszi judóst, vazarival vezetést szerzett. A folytatásban többször is meg lehetett volna inteni az angolait, de az utolsó másodpercekben Pongrácz Bence a saját kezébe vette az irányítást, s egy szép dobással, ipponnal lezárta a párharcot.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét, s ezúttal már egy igazi nagyágyú állt szemben: az Ázsia-bajnok mongol Erkhembayar Battogtokh, akit a negyedik helyen jegyeznek a világranglistán. Pongrácz Bence keményen beleállt a meccsbe, nem csupán a védekezésre koncentrált, több ígéretes kísérlete is volt, s már a hosszabbításból is eltelt három perc, amikor a mongol egy átfordításra vazarit kapott, így ő juthatott tovább.

Pongrácz Bence pályafutásának első világbajnokságán indult, s bejutott a legjobb tizenhat közé, ezért háromszázhúsz világranglistapont is jár. Mi több, olimpiai kvalifikációs pontokban is ugyanennyi szerepel a „bevételi oldalon”. Bár Bencének már nincs esélye arra, hogy kiharcolja az ötkarikás indulás jogát, még van némi esélye annak, hogy esetleg ott lehessen Párizsban – ehhez azonban a csapat indulási jogát kellene megszereznie, megőriznie a többieknek…

Megtartották a sorsolást a pénteki vegyes csapatversenyre, amelyben végül tizenhárom ország indítja válogatottját, köztük ott lesz a Pongrácz Bence (73 kg), Tóth Krisztián, Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor, Sipőcz Richárd (+90 kg), Pupp Réka (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Czerlau Jennifer (+70 kg, Miskolci VSC) összeállítású magyar együttes is.

A sorsolásnál a címvédő Japán mellett Brazília, Franciaország és Grúzia volt kiemelt, a mieink „bemérkőzők” lesznek, a legjobb nyolc közé jutásért Mongólia legjobbjait kell legyőzni. A magyar-mongol párharc győztese a negyeddöntőben Grúziával csap össze, a vesztese számára viszont véget ér a világbajnokság.

Forrás: judoinfo.hu

Ossza meg másokkal is

Share on facebook
Share on email