A magyar judo csapat az olaszoktól búcsúzott a párizsi Olimpián

 A magyar csapat nem jutott tovább az első körből Olaszország ellen.

A májusi csapat világbajnokságot idézte sorsolásunk, annyiban legalábbis, hogy Abu-Dzabiban is összecsaptunk az olasz válogatottal, s találkozhattunk volna a grúzokkal is. A világbajnoki olasz-magyar meccs nagyon nem sikerült a mieinknek, 4–0 arányban nyertek a taljánok, de az ottani párosításból egy sem köszönt vissza itt, a párizsi olimpián.

Az első párosban, a +90 kilogrammban Vég Zsombor az olaszok Európa-bajnoki bronzérmesével, az egyéni küzdelmekben vele egy súlycsoportban szereplő Gennaro Pirellivel csapott össze. Akárcsak a ceglédi judós, Pirelli is egy győzelemmel és egy vereséggel zárta az egyéni versenyt, a későbbi ezüstérmes grúz Sulamanidze búcsúztatta. Vég Zsomborral korábban még sosem meccselt.

Zsombor kezdett aktívabban, de már az első percben meglazult rajta a vállrögzítő szerkezet, amely a sérült ízületet igyekszik összetartani, dr. Hidas Péter, a válogatott keretorvosa segített megigazítani. Az eset egy kicsit kizökkentette a magyar fiút, mert Pirelli szinte földharchelyzetből el tudta dobni egy vazariért. Több mint két perc volt ekkor még hátra, ez lehetőséget adott a szépítésre. Pirelli örömmel bonyolódott földharcba, csaknem egy percen át gyömöszölte Vég Zsombort, ezzel is ment számukra az idő. Az utolsó percben már csak egy rohamot sikerült indítani, de ezzel már nem jött össze az egyenlítés (0–1).

Következett az 57 kilogramm, amelyben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnoki ötödik helyezett 52 kilósunk, Pupp Réka az olaszok 57 kilós indulójával, Veronica Toniolóval találkozott. A junior-világbajnok, huszonegy esztendős riválist, az olasz judo egyik nagy ígéretét az egyéni versenyben a japán Funakubo az első körben búcsúztatta.

A párizsi csapatversenyben Toniolo kezdett erősebben, földharccal és dobásokkal is próbálkozott, de a második perc végére kiegyenlítődni látszottak az erőviszonyok. A harmadik perc elején az olasz kapott intést kilépésért, majd a negyedik perc közepén Réka lerántásért. Következett a hosszabbítás, amely újabb magyar intéssel rajtolt, a paksi judós menekülni próbált egy kellemetlen fogásból. A hosszabbítás második perce Rékáé volt, de a harmadik végén már Toniolo akarata érvényesült, ipponnal megnyerte a párharcot (0–2).

A harmadik küzdelemben a papírforma igen kevés esélyt ígért számunkra, az egyébként 66 kilogrammban szereplő Pongrácz Bencére az olaszok 73 kilós nagyágyúja, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Manuel Lombardo várt, aki egyéniben néhány napja a bronzmérkőzésig jutott. Az első percben sikerült kifordulni Lombardo dobásából, de a bírók önveszélyes technika miatt (Pongrácz Bence az ítélet szerint fejjel érkezett a tatamira) leléptették a dunakesziek judósát (0–3).

Innen már nagyon nehéz lett volna visszakapaszkodni, különösen úgy, hogy a negyedik kör a 70 kilósoké volt, ahol 63 kilogrammos világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünkre a hollandról néhány hónapja olasz színekre váltó rutinos klasszis, a négyszeres Európa-bajnok Kim Polling várt. Özbas Szofi minden erejét latba vetette, s a második percben Polling már két intésnél járt. Továbbra is a BHSE judósa volt az aktívabb, befordulásaival meg tudta előzni Pollingot, de a hosszabbításig nem tudott újabb intést kicsikarni. Végül nem is volt szükség bírói beavatkozásra, Szofi újabb kísérlete aranypontos vazarit ért (1–3).

Az ötödik párosban, a 90 kilogrammban lépett tatamira olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián, aki a saját súlycsoportjából kapott ellenfelet, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes Christian Parlati személyében. Szép emlékünk már volt kettejük összecsapásáról, a 2022-es szófiai Európa-bajnokságon az MTK Budapest judósa nyerte összecsapásukat. Számunkra a meccsben maradás volt a tét, de Parlati kezdett jobban, s az első intést a magyar neve mellé írták fel, majd a harmadik perc végén a másodikat is. Tóth Krisztiánnak nem ízlett Parlati stílusa, s végül az utolsó percben nem is tudott ellenállni neki, ipponnal szerezte meg a végső győzelmet Olaszország (1–4). A Gercsák Szabina–Asya Tavano meccsre már nem került sor, ezzel véget ért számunkra a párizsi olimpiai judotorna.

„Egy jó formában lévő csapattal, egy kis szerencsével meg tudtuk volna őket fogni – vélekedett Tóth Krisztián. – Óriási dolog volt, hogy a csapat kijutott az olimpiára, ez egy hatalmas lépcsőfok volt Magyarországnak, az pedig, hogy kikaptunk, sajnos benne van a judóban, én sem tudtam hozni a meccsemet sajnos. Nem repesek az örömtől, bízok benne, hogy a srácok ezt majd pótolni fogják négy év múlva.”

„Már ismertem az ellenfelemet, egész jóban vagyunk, vártam nagyon a küzdelmet, úgy gondoltam, ez egy nagyon jó és izgalmas meccs lesz, de a bíráskodás egy picit hamarabb véget vetett ennek, leléptettek, mert leért a fejem, belülről nem éreztem annak. Nagyon büszke vagyok a csapatra, nekem nagyon sokat jelent, hogy ezzel a csapattal itt lehettem, ilyen emberek mellett végigcsinálhattam egy olimpiát egyéniben és csapatban is, ez felejthetetlen élmény nekem. Mindenki mindent megtett, még hogyha ez most nem is látszott az eredményeken, nagyszerű csapattal érkeztünk Párizsba, sokkal fényesebben is sikerülhetett volna ez az olimpia” – jegyezte meg Pongrácz Bence.

Forrás: judoinfo.hu

Ossza meg másokkal is

Share on facebook
Share on email